Arrangør av årets ute NM er Norsk Langbuelag i samarbeid med Tingvatn Fornminnepark/ Vest-Agder-Museet, og Tingvatns Venner.

Om stedet: Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene vest i Agder. Jernalder, spesielt folkevandringstid, preger området. Tingplassen med gravhauger og steinsettinger finnes fremdeles. Tingvatn fornminnepark driver formidling til skoler, foreninger og andre besøkende, arbeid med historisk håndverk, utstillinger og et årlig jernalderting, «Bjørnevåk.»

Arrangementet vil foregå på historisk grunn , så det vil være krav om historisk drakt. NL er en historisk forening så unngå fantasy og cosplay. Hvis du ikke har antrekk som tilfredsstiller Langbuelagets krav til historisk antrekk etter beste evne så gi beskjed om dette ved påmelding. Kanskje noen kan låne eller leie deg et antrekk.

Tidsplan for konkurransene

Fredagen er uten opplegg. Vi ankommer og rigger leir og prater. Ikke noe stress.

Lørdag: Vi spiser frokost, og gjør oss klar til Historisk runde, Jaktløype m.10 mål, Langhold, ca 50 m. Fram til kl.10.00 kan folk komme til sekretariat/Rene for påmelding til NM og få ark til resultatføring. Leveres etter siste konkurranse umiddelbart til Rene(sekretariat), som skal føre resultater.Vi deler oss i grupper og skyter parallelt på de tre delkonkurransene lørdag. Ta med nok piler. En god kulepenn er også lurt å ha med, pluss en tusj til merking av piler. (En bløt blyant funker bedre enn kulepenn i regnvær.) 10.00 utstyrskontroll ved museumsbygningen. 10.30 generell informasjon angående gjennomføring. Gruppelederne samler sine grupper. 11.00 – 14.00 konkuranser, to omganger 14.00 – 15.00 Lunsj 15.00 – 16.30 konkurranser, tredje omgang. Alle resultatlister leveres straks av gruppelederne til sekretariat/Rene. 19.00 – 19.30 Premieutdeling 20.00 Fellesmiddag og sosialt samvær

Søndag: Frokost 08:30-09:30 10.00 – 11.00 Uformelle konkurranser 11.00 – 12.00 Bue- og pilmakerkonkurranse Årets historiske bueskytter. 12.00 – 13.00 Lunsj 13.00 – 15.00 Uformelle konkurranser 15.00 NM avsluttes I bue og pilmakerkonkurransen er det fire klasser: laminert, heltre, barlind og hornbue. Det må stille minimum 3 buemakere i klassen for at det skal premieres. Hver buemaker kan stille med maksimalt 1 bue i hver klasse. Buene skal være oppstrenget under bedømmingen. Det er ikke tillatt med glassfiber. Hver buemaker skal rangere de tre buene han/hun liker best i hver klasse og gi dem henholdsvis 3, 2 og 1 poeng. Buemakeren kan ikke gi poeng til egne buer. Publikum kan gi 1 poeng i hver klasse. Det er én klasse i pilmaker konkurransen, med samme poenggivning som for buene. Bue og pil må være laget av deltager. I konuransen «Årets historiske bueskytter vil en jury observere og velge ut den de mener har mest mulig historisk riktig drakt og bueutstyr i forhold til sin periode. Det står arrangør fritt å lage regler.

Hvordan komme til Tingvatn:

Med bil: er det enkleste er å kjøre E18 / E39 til krysset ved Lyngdal, så nordover Rv 43, skilt mot Eiken. Fortsett oppover til Tingvatn Fra krysset ved Lyngdal er det ca 40 minutter nordover til Tingvatn. Fra Kristiansand ca 1,5 time. Fra Oslo tar det rundt 5-5,5timer. Fra Stavanger 2,5-3 timer. Er du lokalkjent, eller har svart belte i GPS/Google Maps kan du kjøre indre veier, hvis ikke er det best å holde hovedveiene.

Med tog: fra Oslo eller Stavanger til Snartemo stasjon. Fra Snartemo til Tingvatn er det 8 minutter med bil, her regner vi med å kunne ordne transport etter avtale. Med fly: til Kristiansand. Med litt flaks og forhåndsavtale kan vi kanskje ordne skyss her også i spesielle tilfeller? Ellers er det tog fra Kristiansand til Snartemo.

Overnatting: Historisk leir på feltet, plastcamp utenfor, Husk brannslukningsapparat i alle telt. Teltleirene skal holdes ryddige uten forsøpling. Det er mulighet for felles bålområde. Til åpen ild ellers skal det benyttes bålpanner med god avstand til telt, hus og trær. Vi tar forbehold om at det kan bli bålforbud ved skogbrannfare. Eventuell røyking må foregå diskret utenfor fornminneområdet, vi minner om at eventuell røyking må ikke medføre sigarettrester hverken på bål eller på bakken. Der er hvert fall 2 (4) strømuttak for bobil, godt med parkeringsplass for flere. Destinasjonslader for elbil. Det er en stor gapahuk på plasssen, madrasser kan lånes. Overnattingsmuligheter i nærheten: Anbefales Heddan Gard og Eiken feriesenter.

Mat Felles middag Lördag, 200kr per person. Gi beskjed om matvareintoleranse / allergi ved bestilling. Lørdagsmiddag må være bestilt senest fredag 4. august Hvis «noen», kjærester, bedre halvdeler, koner, menn og liknende vil melde seg på bare til maten er det samme pris som for deltagerne. Utenom det må alle ordne mat selv. Der er butikk et par minutters biltur unna. Det er mulig å bruke kjøleskap, men det er kun et kjøleskap tilgjengelig for deltagere, og det bør prioriteres til det nødvendigste. Ha maten i bokser eller poser tydelig merket med navn. Toalett dusj mulighetene er tilgjengelig hele døgnet. Vi henstiller sterkt til å være raske, og å unngå dusjing om morgenen når alle skal stelle seg. Der er totalt 5 toaletter tilgjengelig på museet, men kun 1 dusj. Tre av toalettene er stengt om natta. Om ønskelig, tilrettelegger vi for omvisning og foredrag om lokasjonen/folkevandringstiden i regionen.

Oppførsel Vi regner med at NLs medlemmer generelt er trivelige folk som er vennlige overfor både museets besøkende og hverandre. Vi forbeholder oss retten til å bortvise personer som ikke kan oppføre seg.

Alkohol Det er ikke lov å nyte alkohol under konkurransene. Bueskyting er idrett også i historisk sammenheng, og deltakere som stiller synlig påvirket vil bli nektet deltakelse i konkurransene. Det er lov til å nyte medbragt alkohol i leir og under fellesmiddagen. Vi maner til klokskap og fornuft når det gjelder dette. Ølbokser og vinflasker skal holdes skjult så langt det lar seg gjøre, og tomgods skal ikke synes.

Div info: Biler kan kjøre inn på området for avlessing på fredag, og nedrigg søndag etter konkurransene.

Påmelding Påmelding skjer gjennom påmeldingsskjema som kommer på NLs nettsider og på Facebookside. Vi trenger følgende opplysninger: 1. Navn på deltagere. 2. Alder og kjønn. 3. Antall buer og piler til bue/pilmakerkonkurransen. 4. Allergi/matvareintoleranse. 5. Hvilken type overnatting. Historisk telt, plasttelt, gapahuk, annet. Innbetaling: Innbetaling til konto 0538 08 94329 eller VIPPS #510701 ved påmelding. Husk å merke betalingen med «UteNM2023 Presisjon». Oppgi fullt navn, alder og kjønn på alle som skal delta. De som bare skal ha mat må merke innbetalingen med «Kun mat». Priser: Junior NL kr 200,- Senior, NL kr 300,- Junior ikke medlem 500,- Senior, ikke medlem kr 600,- Fellesmiddag lørdag kr 200

Velkommen!

Kontaktperson Laila Merete Iversen Leder@langbue.no Ved spørsmål under stevnet er det Lars Hoen og Rene Ramminger de du kan spør. Du vil finne oss mest i historisk leir eller ved sekretariat.

https://www.vestagdermuseet.no/bjornevak-2023…/

http://arkeologi.blogspot.no/…/tingvatn-gravplass-og…

https://no.wikipedia.org/wiki/Snartemofunnene

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.